Press

Malko2018_Program_web-sida 1 Malko2018_Program_web
Mat och Vin
Gourmet, sida 28 reportage om Vollmers
Gunillaberg
Multikonstnär hyllar naturen (hallå! Höganäs)
Winterspring
https://winterspring.dk/mentioned/

Keramik som fångar rörelsen (Ur artikel i Kristianstadbladet 25/5 2012)

När Anna R. Kinman pratar keramik handlar det om teknik och möjligheter, former och uttryck, men också om lätthet rörelse, ögonblick, olikheter och musik.

-Det är människor jag håller på med, men genom keramiken, säger hon och berättar om hur hennes skapande hör ihop med kommunikation och dans och konsten att, likt en fotograf, fånga ett visst ögonblick.

Musikaliteten skapar genklang i keramiken (Ur artikel i Vad händer, Ystad & Österlen, nr 9, 2013)

Anna R. Kinmans rakubrända keramik är bedövande vacker. Graciöst utformade fat och krukor ofta i stort format utmärker hennes stil. Samtidigt som keramiken utstrålar kraft och styrka, ger den ett mycket lätt, tunt och sprött intryck. 

Anna R. Kinman är inte bara en duktig keramiker och visuell konstnär, men också Master of Arts in music Performance och Master of Fine Arts in Music Education. Hon arbetar parallellt med sina discipliner och ser heller inga motsättningar mellan musiken och keramiken.

-Det är tecknandet av livet abstrakt eller konkret. Musiken byggs av subtila variabler endast vibrerande i luften, men med krav på total exakthet. Det är samma medel jag använder i min visuella konst. Ibland eteriskt, ibland crash-down-heavy. Tyngd, lätthet rytm och puls. Allt är där när vi andas. Samma totala mentala närvaro, nerv och intensitet som i konsertögonblicket vill jag fånga i den visuellt konkreta formen där jag i stor utsträckning använder keramiken som uttrycksmedel, säger Anna R. Kinman.

När man ser Anna R. Kinmans keramik står det klart att hon inte lämnar något åt slumpen i sitt skapande. Hennes rakubrända formfulländade skålar och fat visar på en utsökt formkänsla, som ger föremålen en lätthet och balans så att de nästan svävar.

Många projekt

Det är i första hand den rakubrända keramiken som Anna R. Kinman visar under sin utställning i Elofssons Garderob & Galleri, på Per Helsas Gård i Ystad. Men hon har många projekt i gång inom keramiken. För andra året i rad ställer hon ut på Tage Andersens Gunillaberg. Där visar hon sina skulpturer i Trädgård och Orangeri.

 I år är hennes tema Havsvidunder, med bl.a. en Mermaid- dress som består av ca 650 fiskfjäll/ paljetter i keramik. Den har på utställningen fått en egen damm att spegla sig i. När Tage Andersen i juni invigde sitt Orangeri, uppfördes dansföreställningen Flow, där Anna R. Kinmans skulpturer utgjorde scenografi.

 Ett annat spännande samarbete för Anna är med Restaurang Vollmers i Malmö, som bl.a. är med i White Guide. Restaurangens ambition är att varje rätt ska ge en ny upplevelse. Därför har rätterna sina egna specialdesignade tallrikar. Just nu är man uppe i 17 olika tallrikar till 30 kuvert, och det blir hela tiden fler, beroende på inspiration och säsong.

-Det är ett väldigt kreativt samarbete där det blir tydligt att två faktorer som fat med levande glasyr och vackert upplagd mat blir något nytt, vackert tillsammans, säger Anna.

Music and ceramics (From Vad händer, Ystad & Österlen, nr 9, 2013)

Your first introduction to the work of Anna R. Kinman might take one of three forms: music performance, ceramics or music education. Although each has its own place in her life she draws no boundaries and each dicipline supports the others.

The variations in form are just as unpredictable and can take the form of dishes, bowls or urns, large, powerful, gracious, delicate, light and fragile.

Ferniseringskort framside